PROJELER

Süryanice-Online Projesi

(Erasmus+ 2017-2020)

Süryanice-Online Projesi (SAOP), Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre B1, B2, C1 ve C2 seviyelerinde Süryanice-Online kursunu geliştirmeyi ve Süryanice öğretimi için ek dilbilimsel materyal üretmeyi amaçlamaktadır.

Süryanice, UNESCO tarafından “ciddi biçimde tehlike altında” olan bir dil olarak sınıflandırılmış olup, Semitik dil ailesinin Aramice dalına ait Neo-Aramice bir dildir. Orta Doğu'daki farklı ülkelerde Süryani Hıristiyanlar tarafından konuşulur. Süryanice, Orta Doğu'da resmi bir azınlık dili olarak kabul edilmediğinden kurumsal bir destekten yoksun kalmıştır.Bu dili konuşan toplulukların kitlesel olarak Bati ülkelerine göç etmesinden dolayı, Süryanice büyük ölçüde zayıflamakta ve Batı diasporasındaki aktif konuşan insanların sayısı özellikle ikinci ve üçüncü kuşaklar arasında hızla azalmaktadır.

• Bu proje daha önce A1-B1 seviyelerinde geliştirilen Süryanice online kursunu B1-2 ve C1 seviyelerindetamamlamayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır.
  • Online dil eğitimi yedi dilde (İngilizce, Almanca, İsveççe, Fransızca, Felemenkçe, Arapça ve Türkçe) sunulmaktadır.
  • Online kursu desteklemek amacı ile

Süryanice App,

Süryanice “Okuyucu” (dijital metin corpusu) ve

Süryanice ders kitapları hazırlanmakta;.

Hollanda'daki Mor EfremManastırı'nda genç öğrenciler için yıllık yaz okulları düzenlenmektedir.

Proje, Almanya’da Freie Universität Berlin tarafından koordine edilmekte olup, İsveç’ten Stockholm Üniversitesi, Hollanda’dan Mor Efrem Süryani Ortodoks Manastırı, ABD'den Beth Mardutho Süryani Enstitüsü ve Türkiye'den Midyat Süryani Kültür Derneği tarafından yürütülmektedir.

SAOP, Avrupa Birliği Erasmus + programı, yüksek öğrenim için Stratejik Ortaklıklar (2017-1-DE01-KA203-003573) tarafından finanse edilmektedir.

www.surayt.com

www.facebook.com/surayt/